Het verschil tussen Bolt action en Flames of war

Het eerste verschil is overduidelijk de schaal waarin het spel wordt gespeeld. Flames of war is op schaal 1:100 en Bolt action is op schaal 1:56. Groot verschil wel.

Twee maal een T34/85. De kleinste is een T34 voor Flames of war en de grootste uiteraard voor Bolt action. Dit is zeker niet het enigste verschil. Bolt action is meer gericht op infanterie. De gewone soldaat en zo zal in bijna alle leger lijsten maar 1 Tank voor komen. Ik ben een tank liefhebber vandaar dat ik zo lang heb getwijfeld om hier aan te beginnen.

Tot ik tegen Tankwar aan liep. Bolt action regels en met veel tanks. De regels van bolt action spraken me enorm aan, Het spel speelt sneller en je weet nooit wie een Tank mag “activeren”. Dit maakt het spel erg boeiend en wat meer uitdagend.

Bij FOW moet eerst de één al zijn troepen in positie brengen, dan mag je doppies gooien om te kijken of er iets kapot te maken is. En daarna hopen dat je nog een goede positie over hebt om dan niet al je troepen te verliezen nadat je tegenstander heeft verplaatst en geschoten.

Bij Bolt action werk je met order dice. Heb je tien units krijg je tien doppies. Die van jou en van je tegenstander gaan in een zak. 1 voor 1 wordt er een doppie uitgehaald. Is het jouw kleur mag je een unit activeren. Bewegen, schieten, enz. Daarna is het afwachten of de volgende dobbesteen van jou is of van je tegenstander. Op deze manier hoef je niet steeds te wachten tot je tegenstander klaar is met het verplaatsen van zijn leger.

Om deze reden ben ik begonnen met de bouw van twee legers en terrein op schaal 1:56. Ik kijk er naar uit om een eerste spelletje te kunnen gaan spelen. Ook bij dit spel gaat dat helaas nog even duren. Ook hier moet je de tanks bouwen en schilderen. Ook de soldaten moet je in sommige gevallen zelf in elkaar plakken en schilderen. Ben ervan overtuigd dat ik zeker nog een jaar of anderhalf aan het bouwen ben voor ik ook maar een potje kan spelen. Alleen geeft dit niet. Het is ten slotte een hobby en dat mag tijd kosten.